
Scooters op zonne-energie?
Kun je een elektrische scooter opladen met zonnepanelen?
Het korte antwoord is ja, natuurlijk kun je vrijwel elk elektronisch apparaat opladen met zonne-energie, mits je voldoende zonlicht hebt, een groot aantal panelen om voldoende energie op te vangen en een systeem om de stroom veilig en efficiënt op te slaan en te verdelen. .
Een zonnelader vereist niet altijd ideale omstandigheden. Hij kan de tijdens piekuren verzamelde elektriciteit opslaan en zijn uitgangsspanning regelen om een betrouwbaar efficiënte oplaadtijd te garanderen.
Hier wordt het lastig. Er zijn als het ware veel manieren om een zonnepaneel te villen, en ze zijn niet allemaal even efficiënt of praktisch.

Een nieuwe uitdaging
Het gebruik van zonne-energie om elektrische scooters op te laden is volkomen logisch voor het milieu en compenseert een groot deel van de overtollige koolstofemissies van het bouwen en verzenden van elektrische scooters en het opladen en vervoeren van gedeelde scootervloten.
De technologie om e-scooters op te laden met zonne-energie is echter nog steeds in opkomst en het is onduidelijk welke vorm deze in de toekomst voor consumenten zal aannemen, vooral omdat bedrijven eigen technologieën ontwikkelen om te voorzien in de behoefte aan alternatieve energiebronnen.
Apparaten met een laag vermogen, zoals parkeermeters of smartphones, opladen met zonne-energie is één ding; het opladen van de relatief grote lithium-ionbatterijen in elektrische scooters vormt een veel grotere uitdaging.
Eén ding is zeker: elektrische voertuigen zullen stroom nodig hebben uit andere bronnen dan fossiele brandstoffen, en zonne-energie biedt nog steeds een van de beste alternatieven.

Gedeelde zonnelaadstations
Het is een idee waarvoor de tijd is gekomen. Maar gedeelde of openbare oplaadstations op zonne-energie voor elektrische scooters zijn nog geen realiteit in steden over de hele wereld. Als bedrijven willen Snelmijl slagen, dat zouden ze kunnen zijn.
Swiftmile ontwikkelde door advertenties gefinancierde oplaadstations op zonne-energie met de technologie om verschillende merken elektrische scooters met verschillende spanningsbatterijen te detecteren.
De stations staan in zonnige gebieden en verzamelen en slaan genoeg stroom op om tijdens piekmomenten meerdere scooters tegelijk op te laden. Swiftmile heeft ook stimulansen voorgesteld om berijders van gedeelde scooters aan te moedigen de voertuigen terug te brengen naar oplaadstations in plaats van ze overal in de stad achter te laten.
Als ze correct zijn geïmplementeerd, kunnen dergelijke door advertenties ondersteunde oplaadstations op zonne-energie worden gebruikt om zowel gedeelde voertuigen als elektrische scooters in privébezit op te laden. De technologie van Swiftmile belooft het slimste opladen van micromobiliteit tot nu toe, “waarbij meer dan 15 onafhankelijke variabelen worden gecontroleerd” om ervoor te zorgen dat het veilig werkt om overladen en mogelijke brandrisico’s te voorkomen.

Doe-het-zelf opladen op zonne-energie
Er is altijd de mogelijkheid om zelf zonne-energie op te laden, met behulp van consumentenproducten zoals deze opvouwbare zonnepanelen die beweren dat ze bijvoorbeeld elke soort batterij kunnen opladen van 12 tot 72 volt. Je kunt ook, als je de kennis en een zonnelaadcontroller hebt, je eigen laadstation bouwen door te combineren individuele zonnepanelenafhankelijk van uw spanningsbehoeften.
Doe-het-zelf-technologie voor het opladen van zonne-energie is op de markt beschikbaar voor alles, van bierkoelers tot elektrische fietsen. Sommige van deze producten zijn geschikt voor technofielen die enkele basisprincipes van elektrotechniek begrijpen. Zoals bij alle doe-het-zelfoplossingen, brengt opladen via zonne-energie zijn eigen risico’s met zich mee.
Doe-het-zelf opladen met zonne-energie kan de garantie die u op de scooter (of de batterij ervan) heeft ongeldig maken. En het is waarschijnlijk niet mogelijk om de uitgangsspanning te controleren via Bluetooth of wifi in een doe-het-zelfopstelling voor het opladen van zonne-energie. Zonder monitoring en analyse zijn deze oplossingen mogelijk inefficiënter en onbetrouwbaarder dan ze waard zijn als het gaat om het opladen van grote accu’s van elektrische scooters.

Particuliere, eigen oplaadstations voor zonne-energie
Early adopters opgelet: in een race om als eerste privé zonne-energie op te laden start de Britse scootermaker Bo onthulden vorig jaar hun concept voor de Bo E. Het is een oplaadstation dat de hele dag energie van de zon verzamelt en de Bo M elektrische scooter ’s nachts oplaadt. De Bo E is wifi-enabled, zodat gebruikers de status van zowel de oplader als de scooter op afstand kunnen volgen.
Correct gebruik van de Bo E is afhankelijk van een aantal aannames: dat er buiten uw huis een plek is met voldoende volle zon om voldoende vermogen te verzamelen om de 2kWh-accu van de scooter betrouwbaar op te laden; dat zonnig weer de boventoon voert waar je bent; en dat gebruikers zich op hun gemak voelen als ze hun dure Bo M-scooter ’s nachts buiten laten staan.
Vermoedelijk eind dit jaar verkrijgbaar, integreert de Bo E verschillende beveiligingsfuncties om de scooter te beschermen tegen diefstal, hoewel de blootstelling aan slecht weer nog steeds een probleem lijkt te zijn dat moet worden overwonnen. Het is in ieder geval mogelijk dat we meer van dergelijke apparaten zullen zien, met innovatieve IoT- en software-integratie. Of het opladen door zonne-energie van persoonlijke elektrische scooters kan andere vormen aannemen waarbij u uw scooter niet buiten hoeft te laten staan.

Het belang van IoT en software voor een toekomst op zonne-energie
Welke vorm het opladen via zonne-energie ook heeft, elektrische scooters hebben een slimmer energiebeheer nodig.
Om veilig en efficiënt op te laden, hebben de lithium-ionbatterijen in elektrische scooters batterijbeheersystemen, componenten die het opladen en ontladen van de batterij bewaken en regelen.
Batterijbeheersystemen voorkomen overladen en batterijbranden, en ze maken geavanceerde bewaking van de batterij van de scootmobiel en andere analyses mogelijk met behulp van software zoals De innovatieve app van Apollo scooters.
Apollo‘s-app is beschikbaar op de aankomende Apollo Phantom V3, de Apollo Stad 2022, Stad proen de Apollo Lucht. De software integreert met de IoT-sensoren van deze scooters om real-time diagnose op afstand mogelijk te maken.
Geïntegreerde IoT-systemen zoals deze zullen essentieel zijn voor het efficiënt opladen van zonne-energie in de toekomst, aangezien datagestuurde firmware-updates voor batterijbeheersystemen toekomstige elektrische voertuigen kunnen maken. Software kan het energiebeheer van een elektrisch voertuig aanpassen en veranderen naarmate de laadtechnologie evolueert en verandert.
We weten niet precies waar het opladen van elektrische scooters door zonne-energie naartoe gaat, maar het is waarschijnlijk dat de meest aanpasbare elektrische scooters, zoals Apollo’s IoT-modellen, het best zijn uitgerust om een energie-efficiëntere toekomst tegemoet te gaan.